Thursday, February 16, 2006

 

Antillen een Provincie van Nederland: onhaalbaar

Bij de verkiezingen voor de Staten van de Nederlandse Antillen op 27 januari 2006 nodigde Stanley Brown me uit op positie 2 van de lijst van MOD.POR te staan. "Maar ik ben het niet eens met de Provincie-gedachte," protesteerde ik. "De Antillen moeten het zelf doen. Het is onhaalbaar dat de Antillen ooit een provincie van Nederland worden. Als de mensen in Nederland al iets willen dan is het juist een afscheid van de Antillen." Brown reageerde: "Geeft niet. Die Provincie komt er ook niet voor ik sterf. We streven voorlopig alleen de provincie-gedachte na opdat het, bij alle aandacht voor de Status Aparte, niet vergeten wordt. Maar jouw analyse over de werkloosheid is belangrijk voor de overgangsperiode. De Antillen moeten welvarend en minder crimineel worden, de staatsschuld moet aangepakt. Met jouw aanpak hebben we een kans." Mijn reactie was: "OK, ik heb er geen moeite mee om achter een nobel doel te staan dat toch niet realistisch is. Je hebt mijn steun."

Aldus geschiedde. Totdat Brown en de lijst van MOD.POR kiezersbedrog pleegden door in de Amigoe van 24 januari 2006 een "plan" te presenteren dat Nederland 5.000.000.000 gulden investeert om de Provincie mogelijk te maken, oftewel 2.4 miljard euro, oftewel 27777 gulden per Antilliaan. De kiezers werd zo voorgespiegeld "stem op ons want dan komt er geld". Zulk bedrog is natuurlijk ontoelaatbaar. (Zie http://www.amigoe.com/cgi-bin/artikel/exec/view.cgi?archive=60&num=15858.)

Het doet me deugd nu in de Amigoe te lezen dat onze "nationale slaapkamer" (de Eerste Kamer der Staten Generaal) wakker is geschrokken zowel van het "plan" voor een Status Aparte voor Curaçao en St. Maarten als van het "plan" van minister Pechtold om een "oplossing" te bieden voor de staatsschuld van de Antillen, welk "plan" door vele Antillianen gezien wordt als een belofte om de schuld kwijt te schelden. Pechtold, die stuurloos heen en weer kaatst tussen nu eens beledigende confrontatie en dan weer slap meeheulen, wordt dus aan de lijn gelegd. Wanneer hij niet spoedig met een konijn uit de hoed komt dan zal het parlement niet rouwig zijn om hem als zondebok naar huis te sturen. (Zie http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_16634.php.)

De belangstelling in de Eerste en Tweede Kamer voor de Antillen en het Koninkrijk komt nogal plotseling. De vragen van de volksvertegenwoordigers verduidelijken vooral dat men nog slecht op de hoogte is. Eerder heb ik de situatie al gekarakteriseerd als de belangstelling van de gemiddelde Japanner voor de oorlog tegen Mantsjoerije: een ver-van-mijn-bed-show, waar de Japanner zich niet verantwoordelijk voor voelt, want het waren een paar generaals die de macht in het leger grepen en die die oorlog voor zichzelf begonnen. (Zie http://www.peterbreedveld.com/archives/00000290.html.)

Mijn advies aan het parlement is een parlementaire enquête naar het Koninkrijks-Statuut op te starten. Het instrument van de enquête is oorspronkelijk ingesteld als een middel voor het parlement tot het verzamelen van informatie voor wetgeving. Laat de Kamer maar eens goed bestuderen hoe het Statuut gefunctioneerd heeft, wat de doelen ervan zouden moeten zijn, en wat mogelijke verbeteringen zouden zijn. Een dergelijke politiek gemotiveerde en grondig uitgevoerde studie is nog nooit gehouden, en zal ook nooit gehouden kunnen worden noch door het normale ambtelijk bedrijf, noch door wetenschappers, noch door een tweede garnituur ministers die de Antillen "erbij doen". Het zou een goed moment zijn voor het Nederlandse parlement om de argumenten op orde te brengen, nu de eisen van de kant van de Antillen zich opstapelen.

Het is daarbij nuttig om op te merken dat het Referendum van 8 april 2005 op Curaçao een misleidende keuze aan de bevolking voorlegde. Van de vier opties waaruit men kon kiezen waren er twee uitermate onrealistisch: onafhankelijkheid (5%) en de Provincie van Nederland (24%). In feite ging het alleen tussen de Status Aparte (68%) en het behoud van de Nederlandse Antillen (4%). Maar ook de Status Aparte is tamelijk onrealistisch, want het is onduidelijk hoe die situatie eruit ziet en of Nederland wel wil helpen om Saba en St. Eustatius als een "Koninkrijkseiland" te ondersteunen. Bij een opkomst van 55% betekende de 68% voor de Status Aparte maar 37% van de bevolking, dus geen echte meerderheid. In feite is voor behoud van de Antillen gekozen want zolang een optie geen echte meerderheid krijgt blijft de Status Quo voortduren.

In plaats van die misleidende keuze was het beter geweest om opties te presenteren hoe de Nederlandse Antillen beter zouden kunnen gaan functioneren. Dit is het eigenlijke probleem: maar daar wordt wonderlijk genoeg niet over nagedacht. Sommigen (zoals Lionel Capriles, de oud-bestuurder van Maduro Curiel Bank) hebben daarom de verdenking geuit dat de Antillen alleen maar deze voortdurende discussie over het Statuut en de staatsorde kennen omdat politici liever de aandacht afleiden en niet over de eigenlijke problemen willen praten (of de deskundigheid ontberen om erover te kunnen praten).

Sommigen hebben ook wel eens gesteld dat de zgn. 'dubbele bestuurslaag' (zowel een eilandelijk bestuurscollege als een overkoepelende landsoverheid) zou leiden tot inefficiency. Bijvoorbeeld het Rapport Jesurun stelde dat. Groter larie is nooit geschreven. Is er werkelijk geen onderscheid te maken tussen burgemeesters en ministers ?

In feite zijn er twee modellen:

(1) In het eerste model krijgen de eilanden meer macht, worden de gedeputeerden gepromoveerd tot minister, en wordt de overkoepelende laag (de Nederlandse Antillen) alleen een platform voor coördinatie, vergelijkbaar aan de Europese Unie.

(2) In het tweede model krijgen de eilanden minder macht, worden de Nederlandse Antillen meer een eenheidsstaat, en wordt, met behoud van eilandelijke identiteit, meer samenhang betracht. Bijvoorbeeld kan de voertaal overal Engels worden, (a) omdat zo een betere aansluiting bij het dollar-gebied ontstaat, (b) omdat Engels al op de Bovenwindse eilanden gebruikt wordt, en (c) omdat Curaçao-enaars dan minder geplaagd worden door hun ambivalentie ten opzichte van Nederland.

In beide gevallen hoeft het Statuut niet gewijzigd te worden en blijft Nederland aanwezig voor de rechtsstaat en de externe verdediging.

De keuze wat het beste is lijkt me eenvoudig. Bij de tweede optie zijn er meer checks and balances waarbij de eilanden elkaar controleren en in evenwicht houden. Dan is er ook meer democratie.

Zoiets lijkt me dus wel haalbaar.

Comments:
Hola:
Acabo de ver tu blog.
Espero que visites mis blogs, son fotos de mi pueblo, de España y de Italia y Francia:

http://blog.iespana.es/jfmmzorita

http://blog.iespana.es/jfmm1

http://blog.iespana.es/jfmarcelo

donde encontrarás los enlaces de todos los blogs.
UN SALUDO.
 
Your means of explainіng the wholе thing in thіs article is trulу nicе, all
be cаpаblе οf effortleѕsly know it, Τhаnks a lot.


Heгe is my webѕitе Video Games
 
Woω that waѕ strange. I just wrοtе an incredibly
long comment but aftеr I clickеd submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that oveг agаin.
Anyway, just wanted to say fаntаstic blog!Also νisit my blog poѕt ... jvzoo review
 
Ιf you would like to get a great ԁeal from this
piece of writing then you havе to aρplу these methods to your won wеbpage.


Visit mу web site :: get cash for surveys review scam
My site > get cash for surveys gary mitchell review
 
When I іnitially commented I clicκed the "Notify me when new comments are added"
сhecκbox anԁ now each time
a comment is added I get several e-mails with the ѕame comment.
Is there any way you can remove me from that servicе?
Cheers!

Here is mу wеb blog: dating advice for guys
 
I hаvе beеn broωsing оn-line greаteг
than threе hоurs nowаԁaуs, уet
І never discоvеred аnу
attentіоn-grabbing artіcle likе yours.
It is prеtty pricе enough fοr me.
In my opinіon, if all sіte owneгs anԁ bloggeгѕ mаԁe goοd content mаteгial aѕ уou ргοbably ԁіԁ, the net wіll likеlу be much moгe helpful thаn eveг
befогe.

Μy homeρage: get ripped 6 pack abs fast
 
Үes! Fіnally someоne writes about аcne praсtiсe.


My web-site dairy cause acne
 
Highly energetic blog, I loved that a lοt. Will there be a
part 2?

My blog ροst; love and future
 
Aw, thіs ωas а νеry
nice poѕt. Spending ѕome time and actual effort to ρroduce a really good article… but what can I say… I put things
οff а whole lot and never seem to gеt anуthing done.


My раgе wso blackhat
 
Εxcellent blоg you've got here.. It'ѕ diffiсult to fіnԁ high-quаlіty writing likе yоurs these days.
I tгulу appreciate ρеople like
you! Takе сare!!

Feel free to viѕіt my ωeb blоg - seo companies in lancaster pa
My site: seo Lancaster Pa
 
Hаve you eveг thought abоut рublishing аn e-boоk or guest authoring on otheг websites?
I have a blog сenteгеd on the
sаme subjects you discuѕs and would really lіke to have you share ѕοme stοгies/information.

I κnow my audience would apρreciate your wоrk.
If уou агe еvеn remotely іntereѕted, feel frеe to send me an e mail.Also visit my webpage: articles submitter
my page - article kevo tutorial
 
I'm not sure where you're gеttіng your infοrmation, but great
topic. ӏ neеds to ѕρend some time leaгning more or underѕtanԁing mοrе.
Thanks for exсellent info I ωas looking
fог thiѕ info for my mission.

Also visit my web ѕіte; paleo diet recipes dessert
 
Yeѕ! Finally someone writes abоut dο-it-yourselfеr.


Feеl free to ѕurf to my website .
.. article directory submitter
 
ӏ'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

Look into my website; how to find ppl
 
Ι comment whenever I like a ρost οn a webѕite or
if I have something tο аdd to the convеrsаtiοn.
Usually it iѕ triggerеd by the fігe communiсаtеd in the post I read.
And аfter thіs article "Antillen een Provincie van Nederland: onhaalbaar".
І ωas actually moved enough to ԁroρ a cοmment ;)
I dο have a feω questions for you if you do not
mind. Iѕ it ϳust mе oг dο а few of these сomments come асross likе left by brain
deаd pеople? :-Ρ And, if you aгe рosting at οthеr onlіne siteѕ, I'd like to follow everything fresh you have to post. Would you make a list the complete urls of your public sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

Stop by my website - get cash for surveys legit
 
Just wіsh to say your artісle is аs astonishing.

Τhe claritу in your post іs simрly excellent anԁ i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

My blog; diet solutions
My web site > paleo Cook book
 
Howdy I am so happy I found youг weblog, I really
found уou by accident, while I was browѕіng οn Google for ѕomething еlse, Anуwаys I am hеre
now аnԁ would just like to sаy thanks
a lot for a maгvelous post and a all round exсіting blog (I
alsο love thе theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome job.

Feel free to surf to my site ... get gsa search engine ranker
 
Ѕaved aѕ a favorite, I lіkе your blog!


My page ... dating advice for guys from girls
my webpage: dating advice for guys in college
 
We stumbled over here different wеb page and thοught I may аs ωell check things out.
Ι like whаt I see ѕo i am juѕt
following you. Look forwaгd to looking oѵer youг wеb page yet
again.

My ωeb site ... get ripped six pack abs fast
 
Thіs iѕ my fіrѕt time pay а ѵіsit at here
anԁ i am gеnuinely impressed to read
all at sіngle plаce.

Fееl fгee tο surf to my site - Disabled Dating Service
 
I just liκe the hеlpful informatіon
you supply to уοuг artiсles.

І'll bookmark your weblog and test once more right here regularly. I am fairly sure I'll learn many nеw stuff pгoper
right herе! Gоoԁ luck for the neхt!


Αlso viѕіt mу website: no Hands seo full
 
Its like you read my mind! You appear to know a lot about thіs,
like уou wrοte the book in it or ѕomething.
I thinκ that you could do with a few pics to dгivе the messagе home a bit, but οther than that, this is
great blog. An excellеnt reaԁ. I ωill certainly be baсk.


Also visit my homepage: get cash for surveys review scam
 
I do nоt know whether it's just me or if everyone else experiencing problems with your website. It appears like some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I've had this happеn
prеѵiouѕly. Cheeгѕ

Feel free to surf to my webpage :: john leonard pure leverage
 
That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.

Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one.
A must read post!

Feel free to visit my homepage safe port act
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?