Sunday, January 15, 2006

 

Stanley Brown en de Godetts in 1969 en 2006

Naar aanleiding van het interview van Peter Breedveld met Stanley Brown van 14 januari 2006 kwam de vraag op hoe het ook al weer zat met Stanley Brown en de revolte van 30 mei 1969 op Curaçao.

Stanley Brown wordt anno 2006 nog steeds aangesproken op dit revolutionair verleden. Hoe kan het, is ook de volgende vraag, dat deze man nu voorstander is van het provincie-model ?

Zie over 30 mei 1969 vooral het boek van Gert Oostindië (1999). Zie ook de interessante foto's van het nationaal archief. Zie Stanley's website voor zijn verantwoording van 30 mei 1969, en waarom & hoe zijn ideeën zijn veranderd.

Voor de Statenverkiezingen van 27 januari 2006 zijn de volgende twee foto's en een scan van belang.

Op de eerste foto zien we Amador Nita, gouverneur Cola Debrot, Stanley Brown en 'Papa' Wilson Godett. Stanley is nog wat rillerig want hij is zojuist uit een isoleercel gehaald.Op de tweede foto zien we Stanley Brown en 'Papa' Godett na hun verkiezingswinst met hun companen in Cubaanse outfit voor de trappen van het paleis van de gouverneur in Fort Amsterdam.
Het derde plaatje is een scan van een deel van pagina 291 van het boek van Chris Engels en Johan van de Walle, "Curacao in vroeger dagen", Aldus Uitgevers 1990, met daarin een afdruk van het telegram met de oprichtingsverklaring van de FOL.
Deze beelden verduidelijken dat Stanley Brown innig is verweven met het ontstaan van het Frente Obrero i Liberashon 30 di Mei (FOL).

Binnen de FOL heeft Stanley Brown steeds een rechte rug gehouden. Op zijn website verklaart Stanley wat er na 1969 gebeurde:

"Binnen een jaar bedankte ik met inlevering van al mijn functies voor Frente Obrero wegens verre gaande corruptie binnen de partij. In 1982 nadat Frente onder leiderschap van Wilson Godett twee keer aan een verkiezing had deel genomen zonder een zetel te halen, redde ik de partij van de ondergang door in twee achteropeenvolgend verkiezingen de kiesdeler te halen. Dit keer werd ik door opportunisme en negretude de partij uit getrapt."

Wie in januari 2006 op Curaçao rondrijdt krijgt door de vele vlaggen de indruk dat de FOL populair is. Zoon Anthony Godett is veroordeeld voor omkoping maar betovert of behekst zijn achterban om hem nog steeds als de bevrijder te zien en Stanley Brown als de verrader van de partij. Er zijn blijkbaar ook financiers genoeg om alle vlaggen en feestjes te betalen.

Het juiste historische perspectief is dat vader en zoon Godett de bevolking voorliegen en de democratie en de emancipatie op de Antillen verkocht hebben. Stanley Brown is de rechtmatige voortzetter van de bevrijding van 30 mei 1969, heeft van zijn fouten geleerd en heeft zijn politieke visie ontwikkeld naar een humanistische liberaal-democratische richting. Hij is consistent opgekomen voor de rechten van de gewone man en vrouw.

MOD.POR verzoekt de kranten, tv en radio om dit punt nog eens helder aan de lezers, kijkers en luisteraars uit te leggen.


Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?