Wednesday, December 21, 2005

 

Een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar

Aan de vooravond van kerstmis 2005 bedenken we dat de overheidsschuld de laatste 20 jaar toenam – volgens de officiële cijfers – van NAf 1.100 miljoen tot NAf 4.700 miljoen, of gemiddeld NAf 180 miljoen per jaar. De vreugde waarmee velen het kerstfeest zullen vieren zal daarom ook een element van gemaaktheid hebben: met een geforceerd vergeten van de zorg, tegen beter weten in, “even vrolijk feesten” voordat de harde realiteit weer toeslaat.

Kerstmis 2005 brengt echter goed nieuws. De overheidsschuld valt fors mee. De officiële cijfers zijn onjuist. Het blijkt dat de Bank van de Nederlandse Antillen en de Sociale Verzekeringsbank goud en aandelen hebben zitten oppotten, boven de wettelijke reserves, die niet goed in de officiële cijfers verwerkt zijn. Dit scheelt gemiddeld 40 miljoen per jaar, zodat de werkelijke schuld eerder NAf 3900 miljoen is. Door de herziening door het CBS daalt de schuld ook als percentage van het nationaal inkomen.

Wanneer de echte overheidsschuld zoveel lager blijkt: betekent dit dan dat het overheidsbeleid toch goed is geweest ? Nee, minder slecht is nog niet goed. Er is nog altijd gemiddeld 140 miljoen per jaar aan schuld opgebouwd en niet altijd in productieve investeringen. Met een overheidsschuld van 66% van het nationaal inkomen kunnen we opgelucht adem halen, maar er is nog steeds alle reden om voor Opshon D te kiezen.

MOD.POR wenst u dus een ongeforceerd vrolijk kerstfeest.


Stand overheidsschuld
Eind van het jaar 2004
96%
Herziening nationaal inkomen door CBS (SNA 93) e.d.
-12%
Herziene stand juni 2005
84%
Oppotting van goud en overheidspapier BNA
-8%
Oppotting van overheidspapier SVB
-10%
Eigenlijke stand juni 2005
66%

Gegevens ontleend aan

Tromp’s speech http://www.centralbank.an/publications_statistics.php?sub=21&id=370

Rapport Schuldenproblematiek http://www.centralbank.an/publications_statistics.php?sub=50&id=365

SVB Jaarverslag 2004

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?